קמרון

רקע

בסוף המאה ה-19 הייתה קמרון קולוניה גרמנית. לאחר מלחמת העולם הראשונה חולקה קמרון בין צרפת ובריטניה. ב-1960 קמה בקמרון מדינה עצמאית ושני החלקים אוחדו מחדש – החלק דובר הצרפתית והחלק דובר האנגלית, שהיה בעבר בשליטה של המנדט הבריטי, שאוכלוסייתו מהווה כ-20% מהמדינה.

בראש המדינה עומד מאז 1982 הנשיא פול בייה, שמואשם כבר מאז שנות ה-90 על אי-סדרים וזיופים בבחירות. בייה ספג ביקורת על התנהלותו הרודנית, על מעצר עיתונאים, ועל דיכוי והרחקת האזרחים דוברי האנגלית מעמדות משמעותיות בקמרון. בייה הוא כיום המנהיג הלא-מלכותי בעל השליטה הארוכה ביותר בעולם, ונחשב לאחד מהדיקטטורים הגרועים ביותר בעולם. הוא מבלה באופן קבוע את רוב זמנו מחוץ לקמרון במלון בשווייץ.

מאז אוקטובר 2016, מתחולל בקמרון משבר פוליטי קשה ואלים באזורים דוברי האנגלית בשני מחוזות סמוכים לגבול עם ניגריה. מיעוט דוברי האנגלית בקמרון, מתלוננים על דיכוי ואפליה במשך עשורים רבים מצד השלטון המרכזי. המחאה החלה בשביתות והפגנות של עורכי דין ומורים מקומיים, בדרישה לאייש את בתי המשפט ובתי הספר באזור במורים ושופטים דוברי אנגלית, ולא צרפתית. ההפגנות דוכאו באלימות על-ידי כוחות הביטחון. הנשיא פול בייה שלח כוחות משטרה וצבא, וביניהם יחידה מיוחדת בשם BIR, ואלה ירו באש חיה על מפגינים, אנסו סטודנטיות, פשטו על האוניברסיטאות, הכו אזרחים ואזרחיות, עצרו את ההנהגה הפוליטית של אזורים אלה, והטילו משטר צבאי על האזור. בעקבות זאת המחאות התפשטו, דוברי האנגלית הקימו כוח חמוש משלהם שדורש היפרדות והקמת מדינה עצמאית, והאלימות מצד כוחות הממשלה החריפה. מאז כוחות הביטחון הורגים אזרחים, מענים ומתעללים במי שחשודים כבדלנים ועצורים, ושורפים מאות בתים בכפרים. הממשלה חסמה את הגישה לאינטרנט באזורים אלה, ונוכח האלימות המתמשכת, עשרות אלפי ילדים בקמרון לא לומדים בבתי הספר מזה שנתיים. בדצמבר 2018 צבא קמרון תועד שורף חיים אזרחים לא חמושים.

בשנתיים שחלפו למעלה מ-1,000 אזרחים נהרגו, וקרוב לרבע מיליון נמלטו מהאזור בעקבות הלחימה הבלתי פוסקת. עשרות אלפים נמלטו למחנות פליטים בניגריה, ורבים נטשו את כפרי מגוריהם ומסתתרים ביער.

ייצוא נשק ישראלי

יחידת BIR – היחידה הישראלית

יחידת BIR (בצרפתית Battalion D'intervention Rapide) הוקמה בשנת 2001 לכאורה במטרה להילחם בארגוני פשע. בפועל מדובר ביחידה אשר יחד עם המשמר הנשיאותי, נועדה כדי להבטיח את שלטונו של ביאה, וכפופה ישירות לנשיא ואחראית לדווח רק אליו.

יחידת BIR מכונה בתקשורת המקומית בקמרון "היחידה הישראלית". ישראלים מאמנים את חיילי היחידה ובראשה עומד קצין צה"ל לשעבר. לוחמי היחידה מתועדים בסרטונים ובתמונות שפורסמו בתקשורת חמושים בכלי נשק תוצרת ישראל, כמו רובי גליל, גליל אייס, תבור ומקלעי נגב.

יחידת BIR בקמרון
יחידת BIR בקמרון

היחידה הוקמה ופעלה תחת פיקודו של מפקד דובדבן לשעבר אלוף משנה אבי סיוון, שלפני כן היה נספח צה"ל בקמרון, ונהרג בתאונת מסוק בקמרון ב-2010. כיום עומד בראש היחידה קצין צה"ל לשעבר אחר, שזהותו אינה ידועה, ורוב המידע בנושא חסוי. בעוד שגורמים בכירים בתעשיות הביטחון הישראליות מעורבים בסחר בנשק והכשרת כוחות צבאיים, ישראל מנסה להסתיר כל מידע שקשור לייצוא הצבאי.

ביוני 2017 השתתפה משלחת מקמרון בתערוכת הנשק הישראלי השנתית ISDEF.

חיילי יחידת BIR עם מקלעי נגב
חיילי יחידת BIR עם מקלעי נגב
שנת מכירהסוג הנשקיצרןשנת אספקה
1985מטוס תובלה "ערבה"התעשייה האווירית1985
198511 רכבים משוריינים "RAM MK3"התעשייה האווירית1986
199612 תותחי הוביצר M839סולתם (אלביט מערכות)1997-1999
20006 תותחי הוביצר M839סולתם2001
20068 מרגמות "קשת"סולתם2006
20083 רכבים משוריינים "RAM MK3"התעשייה האווירית2008
20135 רכבים משוריינים "Musketeer"סיימר (אלביט מערכות)2014
20148 נגמ"שים "Thunder"Gaia Automotive Industries2015
20158 נגמ"שים "Thunder"Gaia Automotive Industries2015

מתוך https://www.sipri.org/databases/armstransfers

עתירות

באפריל 2018 הגישו 76 פעילות ופעילי זכויות אדם עתירה לבג"צ בדרישה לעצור את כל רישיונות הייצוא הביטחוני הישראלי ליחידת BIR בקמרון.

עו"ד איתי מק: "בחודש ינואר 2018, פנו אלי פעילי זכויות אדם ואופוזיציה מהאזורים דוברי האנגלית בקמרון, וביקשו שנעזור להם להתמודד עם "יחידה ישראלית" הפועלת שם, אשר יורה במפגינים, מענה עצורים, פושטת על אוניברסיטאות, בתי עסק ומגורים, מציתה בתים ואונסת נשים. הם דאגו לחיים ולחירות של בני משפחותיהם וחבריהם."

בעתירה נטען כי אין הצדקה שההיסטוריה של הייצוא הביטחוני הישראלי תחזור שוב ושוב על עצמה. אין צורך שקמרון תגיע למצב של מלחמת אזרחים מלאה או לרצח עם, כדי שהמשיבים יסיקו את המסקנות המתבקשות.

בדצמבר 2018 נידונה העתירה בבג"צ. על פסק הדין ועל הדברים שנאמרו בדיון בבג"צ הוטל איסור פרסום.

קריאה נוספת

Israeli Saymar Musketeer 4×4 armored vehicle in service with Cameroon's Presidential Guard, 2016