אושרה עסקת מל"טים ענקית בין ישראל לגרמניה

עסקת מל"טים ענקית בשווי מיליארד אירו בין ישראל לגרמניה יוצאת לפועל

פברואר 2019

בפברואר 2019 פורסם על אישור עסקה בשווי מיליארד אירו, במסגרתה תחכיר התעשייה האווירית לצבא גרמניה שבעה מל"טים ישראלים מדגם הרון TP("איתן"). תחילה, יופעלו המל"טים מבסיס תל נוף של חיל האוויר על-ידי חיילים מצבא גרמניה, שהחל מהשבוע שעבר שוהים בבסיס לתוכנית אימונים.

זוהי עסקת הייצוא הראשונה של מל"ט זה, שהתבצעה בין ממשלת גרמניה לחברת איירבאס, אשר תחכור את המל"טים מהתעשייה האווירית, ומול ממשלת ישראל בעבור אימון, תמיכה טכנית ושימוש בתשתיות לתקופה של תשע שנים. כ-60 צוותים של חיילי הבונדסוור (הצבא הגרמני), יעברו הכשרה ואימונים בתפעול המל"טים במשך שמונה שבועות. החיילים יצוידו במערכות הדמיה וצילום של חברת "אל-אופ", מערכת קשר לווייני של חברת "אלישרא" (שתיהן חברות-בת של "אלביט") ובמערכת רדאר של חברת "אלתא מערכות" (חברת-בת של התעשייה האווירית).

מטרת הפרויקט היא הכשרת כוחות הצבא הגרמני הפועלים באפגניסטן ובמאלי, שם הם מפעילים כבר מאז 2010 באפגניסטן ומאז 2016 במאלי, מל"ט ישראלי מסוג הרון 1 (הידוע גם כ"מחץ 1" או "שובל"), שבשונה מההרון TP אינו מסוגל לשאת נשק.

לפי משרד ההגנה הגרמני, בשלב זה המל"טים החדשים ישמשו לצורכי מעקב בלבד ולא יהיו חמושים בשלב הראשון, אם כי תנאי המכרז המקורי לחכירת המל"טים כללו מפרט של יכולות נשיאת טילים, ועל כן בגרמניה יש המעריכים שבהמשך המל"טים יישאו עליהם אמצעי לחימה. זו הפעם הראשונה שהצבא הגרמני חוכר מל"טים שעשויים להיות חמושים בעתיד.

התנגדות לעסקה

על אף שכבר ב-2014 החליט צבא גרמניה כי הוא מעוניין בטכנולוגיה הישראלית, אישור העסקה התעכב במשך כחמש שנים. הסיבה לעיכוב נבעה מהתנגדותם של חברי פרלמנט ממפלגת השמאל Die Linke ומפלגת הירוקים המתנגדים בתוקף לשימוש במל"טים חמושים המיועדים לביצוע סיכולים ממוקדים ועלולים לפגוע בחפים מפשע במהלך פעילותם.

השימוש במל"טים חמושים הוא נושא שנוי במחלוקת פוליטית בגרמניה ולפי סקרים שנעשו בעבר, רוב הציבור הגרמני מתנגד לשימוש התקפי במל"טים, משום הסיכון לפגיעה באוכלוסיה אזרחית הכרוך בו. חברי הפרלמנט הסירו את התנגדותם לרכישת המל"טים רק לאחר שנקבע הסכם הקובע כי כל החלטה עתידית על חימושם תתקבל בהצבעה נפרדת בפרלמנט "לאחר הערכה מפורטת של החוק הבינלאומי, החוק הגרמני ושיקולי אתיקה". הקואליציה הפיצה מסמך שבו היא מתחייבת לא לחמש את המל"טים שייחכרו ולא לאמן את הצוותים הגרמניים בשלב זה בשימוש במל"טים חמושים. התחייבויות אלה, נכתב במסמך, יבוטלו רק לאחר דיון ציבורי בנוגע להשלכות השימוש במל"טים לצרכים התקפיים ואישור של בית הנבחרים בעניין.

בנובמבר האחרון, הגיעה לישראל משלחת של שני חברי פרלמנט ממפלגת Die Linke , על מנת לבחון את האימונים הצבאיים של הצבא הגרמני. השניים קיבלו אישור לבקר בבסיס תל נוף אך הביקור בוטל ברגע האחרון על-ידי ישראל, משום שהבסיס היה מעורב בהתקפות ברצועת עזה. לדבריהם, נציגי התעשייה האווירית "התחמקו משאלות מפתח: איזה נשק המל"טים יכולים לשאת, האם תהליך אישור הטילים כבר החל, והאם הכשרת הכוחות הגרמניים כוללת טיסה מעל השטחים". לדברי אחד מחברי המשלחת, אנדריי הונקו, כל נשק שעתיד להיכנס לשימוש על ידי הצבא הגרמני צריך לקבל אישור, והוא מאמין כי תהליך זה כבר התחיל בחשאי. ממשרד הביטחון הגרמני נמסר בתגובה כי המידע מסווג.

מל"ט איתן (Heron TP)

ההרון TP, הידוע בשם "איתן" או "מחץ 2", הוא כלי טיס בלתי מאויש תוצרת התעשייה האווירית לישראל. מדובר במל"ט גדול במיוחד, בעל יכולת תקיפה מן האוויר ויכול לשאת מטען במשקל של טון.

מל"ט "איתן" (Heron TP)
מל"ט "איתן" (Heron TP)

כלי טיס בלתי מאויישים מיוצרים באופן נרחב בישראל, וב-2013 הייתה ישראל יצואנית הכטב"מים הגדולה בעולם. הכטב"מים הישראליים מופעלים באופן אינטנסיבי ולוקחים חלק ניכר בפעילות האווירית של ישראל, בעיקר במודיעין קרבי – איתור מטרות לכוחות התוקפים, ריגול ותצפית. בשנים האחרונות, היקף הפעילות המבצעית של מפעילי הכטב"ם, גדל פי עשרה בהשוואה להיקף הפעילות של טייסי המטוסים המאוישים, במיוחד בשימוש ברצועת עזה, בנוסף לרמת הגולן, הגדה המערבית, גבול לבנון וגבול סוריה.

ב-2016 פורסם באתר "אינטרספט" כי שירותי המודיעין של בריטניה וארה"ב עקבו במשך שנים אחרי תשדורות וידאו של מל"טים ומטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי, והשיגו צילומים מ-2009 בהם נראה ה-Heron TP נושא טילים, המעידים כי ישראל מפעילה כטב"מים חמושים.

תוכנית האימונים של חיילי צבא גרמניה בישראל נקראת בשם "הברון האדום", על שם מנפרד פון ריכטהופן, טייס קרב גרמני שזכה לכינוי זה לאחר שהפיל כ-80 מטוסים בקרבות אוויר במלחמת העולם הראשונה ונחשב לגיבור מלחמה גרמני. גם הנאצים טיפחו את מיתוס "הברון האדום", ואף קראו לטייסות שונות בצבא הגרמני של הרייך השלישי על שם ריכטהופן. גם לאחר המלחמה, נשאר "הברון האדום" אחת הדמויות הצבאיות הגרמניות המוערצות, וגם כיום יש טייסת מטוסי קרב בחיל האוויר הגרמני הקרויה על שמו.

יצוא נשק מישראל לגרמניה

שנת מכירהסוג הנשקיצרןשנת אספקה
1965515 מרגמות "M-65"סולתם1965-1970
19804 מטוסי "ווסטוינד" (IAI Westwind)התעשייה האווירית לישראל1970-1986
20004 מטוסי תקיפה "Skyhawk-2"תוצרת ארה"ב, נמכר יד שניה מישראל2001
200020 מערכות "לייטנינג" לניווט מטוסי קרב וחימוש מונחהרפאל2003-2006
2009מערכת "RecceLite" לאיסוף מודיעין למטוסרפאל2009
20095 מל"טי "הרון 1" (Heron) (הושכרו לשימוש צבא גרמניה באפגניסטן) התעשייה האווירית לישראל2010-2011
20091,500 טילי "ספייק" נגד טנקיםרפאל2012-2016
20163 מל"טי "הרון 1" (הושכרו לשימוש צבא גרמניה במאלי)התעשייה האווירית לישראל2016
20171,000 טילי "ספייק" נגד טנקיםרפאל2018
20183,500 טילי "ספייק" נגד טנקיםרפאל2018
20187 מל"טי "איתן" (Heron TP)התעשייה האווירית לישראל2019

מתוך https://www.sipri.org/databases/armstransfers