רקע
מיאנמר, לשעבר בורמה, היא מדינה בדרום-מזרח אסיה. המדינה הייתה תחת כיבוש בריטי עד שנת 1948 אז קיבלה עצמאות, כמדינה בעלת רוב הינדי ומיעוט מוסלמי.
מאז תחילת שנות השישים שלטה במדינה חונטה צבאית שעלתה בהפיכה והקימה דיקטטורה אכזרית, שפעלה כשמטר צבאי בראשות הצבא. בשנות השבעים המשטר צבאי הפך לשלטון אזרחי לכאורה, אך ראשי הצבא המשיכו לשלוט במדינה תוך קיום מערכת בחירות של מפלגה יחידה. כבר משנות השישים התקיימו הפגנות נגד השלטון, שהובלו בעיקר על ידי סטודנטים ודוכאו בכוח על-ידי השלטונות. המחאות הגיעו לשיאן בסוף שנות השמונים כשחוסר שביעות הרצון מהשלטון הגיע לשיא בעקבות מצב כלכלי קשה ודיכוי פוליטי של כל אופוזיציה. למעלה מ-10,000 נהרגו בתקיפות מאורגנות של כוחות הביטחון. המונים נפצעו ונעצרו. תחת שלטון החונטה הצבאית שונה בשנת 1989 שמה הרשמי של המדינה מבורמה למיאנמר.
בשנת 2011 התמוטטה החונטה הצבאית באופן רשמי, ולאחר בחירות כלליות הוקמה ממשלה אזרחית. לחונטה הצבאית עדיין יש כח רב בפרלמנט ולראש החונטה סמכות למנות את שרי הפנים והביטחון. כמו כן, כוחות הביטחון – צבא, משטרה, משמר הגבול – נותרו בידי החונטה, ויחס הממשלה למיעוטים אתניים לא השתנה לטובה.
בבחירות כלליות שנערכו בשנת 2015 זכתה ברוב גדול "הליגה הלאומית לדמוקרטיה" בהנהגתה של אונג סן סו צ'י, שהייתה פעילה מובילה באופוזיציה משנות התשעים ואף זכתה בפרס נובל לשלום על פעילותה לקידום הדמוקרטיה בבורמה. החל מ-2016 מכנהת סו צ'י כראשת הממשלה ושרת החוץ. בשנת 2018 צוות מטעם האו"ם קבע כי ממשלתה של סו צ'י אחראית לרדיפה ומעשי הטבח בבני הרוהינגה במדינה.
רצח העם של בני הרוהינגיה במיאנמר
(מ 2016 ועד היום)
בני הרוהינגיה, רובם מוסלמים משוללי אזרחות, מעמד וזכויות, חיים בעיקר במדינת ראקין שבמערב מיאנמר. במשך עשרות שנים היו בני הרוהינגיה קורבן לרדיפות ותקיפות אלימות, ונמצאים תחת דיכוי צבאי מתמשך על-ידי כוחות הביטחון, המשטרה והצבא במיאנמר. מאז שנת 2016 האלימות כלפי בני הרוהינגיה הסלימה והגיעה לכדי טיהור אתני ורצח עם והוגדרה כפשעים נגד האנושות – מעשי טבח המוניים, אונס של מאות נשים וילדות, עינויים, גיוס קטינים כחיילים, שריפת מאות כפרים, ומניעת גישה לסיוע הומניטרי בסיסי. צבא מיאנמר סגר את צפון חבל ראקין בפני ארגוני סיוע ועיתונאים.
עד כה נהרגו למעלה מ-2,000 בני אדם כתוצאה מהאירועים, ולמעלה מ-700,000 נמלטו מבתיהם. מאות אלפי רוהינגים אשר נמצאים במחנות פליטים ארעיים בבנגלדש סובלים ממחסור חמור במזון, תרופות ומים נקיים. עוד משנת 2014 הזהירו גופים וארגונים שונים מסימנים מקדימים שמראים שרצח עם עתיד להתרחש במיאנמר, אחרי שנים של בידוד הרוהינגיה, הפצת תעמולה של שנאה נגדם, הסתה ודה-הומניזציה.
באוגוסט 2018 קבעה מועצת זכויות האדם של האו"ם כי צבא מיאנמר אכן ביצע מעשי טבח המוניים ומעשי אונס קבוצתיים נגד בני ובנות הרוהינגה, מיעוט מוסלמי שחי במדינה, וגרם לבריחתם של מאות אלפים מבני המיעוט לבנגלדש הסמוכה. בדו"ח קובע צוות חוקרים של האו"ם כי יש להעמיד לדין את בכירי הצבא במיאנמר, ביניהם מין אונג, באשמת רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה על מעשיהם במיעוטים אתניים ודתיים, וכי הממשלה האזרחית של מיאנמר והעומדת בראשה, כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, "תרמו לביצוע פשעי הזוועה".
אמברגו נשק
מתחילת שנות ה-90 יש אמברגו נשק של האיחוד האירופי וארה"ב על מיאנמר, שטרם הוסר עד היום. בתגובה לאלימות נרחבת והפרות זכויות אדם של כוחות הצבא וכוחות הביטחון נגד קבוצות המיעוט במדינה, האיחוד האירופי אישר מחדש והרחיב את היקף אמברגו הנשק.
ייצוא נשק מישראל
ישראל נמצאת שנים רבות בקשר עם מיאנמר ומוכרת לה שירותים ביטחוניים רבים, בצורת נשק ואימונים.
שנת מכירה | סוג הנשק | יצרן | שנת אספקה |
---|---|---|---|
1997 | תחמושת ימית 76 מ"מ המשמשת לתותחי אוטו מלרה (OM) 76/62 מ"מ (תותח ימי המותקן על גבי אניות מלחמה) | תע"ש | 2001-2003 |
1998 | 16 יחידות תותח נגרר מסוג M-68/M-71 | סולתם מערכות (בבעלות אלביט) | 2000 |
2006 | תחמושת ימית 76 מ"מ המשמשת לתותחי OM 76/62 מ"מ | תע"ש | 2011 |
2007 | 120 רכבים משוריינים יורים מדגם EE-9 Cascavel | תוצרת ברזיל, חודשו על-ידי ישראל | 2008-2010 |
2015 | 6 ספינות סיור מדגם Super Dvora Mk-3 | התעשייה האווירית לישראל בע"מ | 2017 |
מתוך https://www.sipri.org/databases/armstransfers
בספטמבר 2015 ראש החונטה, מפקד הצבא המיאנמרי מין אונג הלנג ביקר בישראל ונפגש עם הרמטכ"ל, שר הביטחון ונשיא המדינה, וסייר בבסיסים צבאיים. למרות שמשרד הביטחון ניסה להסתיר את הביקור ולא דיווח עליו לתקשורת, מין אונג הלנג פרסם בעמוד הפייסבוק האישי שלו תמונות מהביקור יחד עם טייסים ישראלים בבסיס חיל האוויר בפלמחים, ועם לוחמי חיל הים באשדוד, והכריז על רכישת כלי נשק ישראליים ואימונים בשווי עשרות מליוני דולר ע״י צבא מיאנמר.
ביוני 2016 ראש האגף לייצוא ביטחוני (סיב"ט), תא"ל במיל' מישל בן ברוך, ביקר במיאנמר ונפגש עם מין אונג הלנג.
ביוני 2019 למרות שישראל טענה שהפסיקה למכור נשק למיאנמר בעקבות ההאשמות על רצח עם, הגיעו נציגים מצבא מיאנמר לתערוכת הנשק הישראלית ISDEF בתל-אביב, אליה מגיעים נציגים מרחבי העולם לרכוש נשק וציוד צבאי תוצרת ישראל.


אימונים צבאיים
2017 – פרסומים בכלי תקשורת זרים דיווחו על מכירה של נשק ישראלי למיאנמר בזמן הטיהור האתני. חברת ת.א.ר. אידיאל קונספטס בע"מ העבירה אימונים לכוחות הביטחון המיוחדים של מיאנמר במערב ראקין בזמן המאורעות האלימים. החברה אף פרסמה באתר שלה באוגוסט 2016 תמונה ובה חבר צוות בחברה מדגים לחיילים מיאנמרים כיצד להשתמש ברובים.

בסוף שנת 2017 התראיין שגריר מיאנמר בישראל. בראיון לתוכנית רואים עולם, הוא מספר שמיאנמר רוכשת נשק מישראל בגלל שבניגוד למדינות אחרות, ישראל מוכנה למכור להם למרות האמברגו, ואינה מעמידה תנאי לרכישה או לשימוש בנשק שנמכר להם. בראיון אחר לגלי צה"ל סיפר כי עסקת נשק נוספת נסגרה בין ישראל למיאנמר מאז כניסתו לתפקיד השגריר באוגוסט 2016. משרד החוץ הישראלי נזף בשגריר מיאנמר בישראל, מאונג לין, על שאמר בראיון בגל"צ שישראל מוכרת נשק לארצו.

עתירות
בדצמבר 2016 הגישו פעילים לזכויות אדם בקשה דחופה לעצור את הייצוא הביטחוני מישראל לבורמה (מיאנמר). הבקשה הוגשה על רקע ראיות למכירת נשק ואימונים לחונטה מישראל בחודשים האחרונים, ודו"ח של נציב האו"ם לזכויות אדם, מיום 28.6.2016, שקבע כי ייתכן שהפשעים נגד בני קבוצת המיעוט המוסלמי הרוהינגיה, עולים לכדי פשעים נגד האנושות. רק מספר חודשים לפני הגשת העתירה, ביקר ראש סיב"ט (אגף הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון) בבורמה, ולאחרונה ישראל סיפקה לחונטה רובים ואימונים.
בינואר 2017 משרד הביטחון דחה את הבקשה בנימוק כי הייצוא הביטחוני לשם עומד בחוק הבין-לאומי ומתואם עם משרד החוץ. משרד הביטחון הוסיפו כי הם אינם מוכנים להתייחס לייצוא הביטחוני למדינה ספציפית.
באוגוסט 2018 הוגשה דרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד הישראלים האחראים לייצוא הביטחוני למיאנמר בחשד לסיוע בהשמדת עם.
"…חברות וסוחרי נשק ישראלים סיפקו באישור בכירים בממשלה ובמשרד הביטחון, נשק ואימונים צבאיים לכוחות הביטחון הבורמזים, על אף שבורמה נמצאת מזה עשרות שנים במצב של מלחמת אזרחים מתמשכת באזורי המיעוטים האתניים, על אף אמברגו נשק אמריקאי ואירופאי מתחילת שנות ה-90, על אף שהיה ידוע לכל שכוחות הביטחון הבורמזים והמליציות הקשורות אליהם מבצעים מזה עשרות שנים פשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה והפרות חמורות של זכויות אדם, על אף שהיה ידוע לכל כי הפשעים מבוצעים במיוחד כלפי בני קבוצת הרוהינגיה, ועל אף שגורמים שונים חזרו והזהירו כי הפשעים עלולים להידרדר להשמדת עם של ממש."
הוגשה דרישה ליועמ"ש לממשלה להורות על פתיחת חקירה פלילית בחשד לסיוע בהשמדת עם, בין היתר, נגד שרי הביטחון, ראש סיב"ט, ראשי אפ"י שנתנו את האישורים לסוחרי הנשק, שגריר ושגרירות ישראל בבורמה, חברות וסוחרי הנשק הישראלים.
קישור לדרישה ליועמ"ש לחקירת סיוע בהשמדת עם
קישור לדו"ח האו"ם
קריאה נוספת
- עתירה לעליון: לעצור את הייצוא הבטחוני לבורמה בשל פשעים נגד האנושות, ג'ון בראון, שיחה מקומית, 2017
- עם נשק וחיבוק מישראל, מיאנמר משמידה מיעוט מוסלמי באכזריות, וואלה, 2017
- למרות הטענות לרצח עם: נציגי צבא מיאנמר בתערוכת נשק בת"א, אורן זיו, שיחה מקומית. יוני 2019
- ישראל מכחישה מכירת נשק למיאנמר, אך נציגיה מבקרים בתערוכה הביטחונית בת"א הארץ, יוני 2019