רקע
נשיא הפיליפינים, רודריגו דוטרטה נבחר לנשיאות ביוני 2016. דוטרטה, שזכה לכינוי "המעניש", מנהל מאז בחירתו לנשיאות מה שהוא מכנה "מלחמה בסמים ובפשע המאורגן". כבר במהלך הקמפיין לנשיאות, הבטיח דוטרטה כי אם ייבחר יהרוג כ-100 אלף איש החשודים במעורבות בפשיעה במהלך ששת החודשים הראשונים לנשיאותו. על-פי עדויות ודיווחים שונים, במהלך כהונתו כראש העיר דבאו (Davao) דוטרטה הפעיל חוליות מוות "אשר עינו ורצחו חשודים במעורבות בפשיעה, יריבים פוליטיים ועסקיים וחברי קבוצות מיעוטים דתיים".
עם היבחרו הבטיח דוטרטה לחסל את השימוש בסמים במדינה והעניק למשטרה כוח חסר תקדים וחסינות כמעט מוחלטת ואישור להרוג כל חשוד בהמתכרות לסמים או בסחר בסמים. החוק יצר אווירה של פחד ואיום ברחובות הערים הגדולות במדינה, והביא להוצאות להורג ללא משפט של אלפי אנשים בידי כוחות המשטרה ובידי אזרחים שכירי חרב, וכליאה של עשרות אלפים עד לאפס מקום בבתי הכלא המקומיים. בעשרת השבועות הראשונים מאז הכרזת המלחמה נרצחו למעלה מ-2,400 אזרחים.
בספטמבר 2016 השווה דוטרטה את הקמפיין האלים שהוא מנהל נגד סוחרי ומשתמשי הסמים בפיליפינים לשואה ואמר "היטלר טבח בשלושה מיליון יהודים. יש שלושה מיליון נרקומנים ואני אשמח לטבוח בהם".
מאז שנבחר לנשיא ב-2016 כ-6,600 בני אדם נהרגו במלחמת הסמים של דוטרטה, רובם נחשדו בעבירות סמים קלות. הוצאות להורג ללא משפט בבתים וברחובות המדינה מתרחשים מדי יום כאשר רוב הקורבנות הם עניים וחלקם ילדים.
המדיניות הרצחנית של דוטרטה הפכה את המדינה למקום מסוכן יותר, במיוחד עבור הפיליפינים העניים ביותר. דו"ח של ארגון אמנסטי אינטרנשיונל מאוגוסט 2018 הראה כי רוב מקרי הרצח הם הוצאות להורג ללא משפט, של משתמשי סמים עניים וסוחרי סמים המתגוררים באזורים עירוניים צפופים, וכי חלק מהיורים הם מתנקשים שקיבלו כסף מהמשטרה.
מלבד יד נוקשה כלפי משתמשים בסמים, דוטרמה השמיע איומים רבים כלפי הקהילות הילידיות בפיליפינים. ב-2017 איים להפציץ בתי ספר של קהילות הילידים, בטענה כי מלמדים שם את הילדים למרוד נגד המשטר שלו. לפי דו"ח של ארגון Defenders Line Frontלשנת 2017, כ-60 פעילים למען ההגנה על זכויות הקהילות הילידיות והסביבה בפיליפינים נרצחו במהלך השנה.
בינואר 2017, דוטרטה הודיע כי הוא שוקל להחזיר את המשטר הצבאי למדינה.
בחודש פברואר 2018 הודיעה התובעת בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג כי היא פתחה בבדיקה ראשונית אם בוצעו פשעים נגד האנושות במסגרת ה"מלחמה בסמים" של דוטרטה. עד כה הוגשו לבית הדין שתי דרישות לחקירה פלילית נגד דוטרטה על-ידי אזרחים פיליפיניים.
דו"ח של אמנסטי אינטרנשיונל מיולי 2019 קורא לאו"ם לחקור את נשיא הפיליפינים וממשלתו בגין פשעים נגד האנושות בשל הרג שיטתי וללא משפט של חשודים במעורבות בסמים. הדו"ח מתאר תקריות בשעות הלילה שבהן המשטרה יורה בחשודים חסרי הגנה או חוטפת אותם ולוקחת אותם למקומות אחרים ואז יורה בהם. כוחות המשטרה מתמקדים באופן שיטתי בבני אדם המגיעים מרקע סוציו־אקונומי נמוך וללא הגנה מרחבי הפיליפינים, תוך כדי שתילת ראיות, גיוס רוצחים בתשלום, גניבות רכוש מההרוגים, ודיווחים שקריים על תקריות.
יחסים עם ישראל
בספטמבר 2018, הגיע דוטרטה לביקור בישראל. הוא השתתף בתצוגת כלי נשק וציוד ביטחוני מתקדם בהובלת משרד הביטחון, וחתם על רישיון חיפוש נפט בפיליפינים לחברת רציו־פטרוליום שבבעלות ישראלית.
בפגישה עם נשיא המדינה אמר דוטרטה "ציוד צבאי אני קונה רק מישראל". בזמן הפגישה הפגינו בחוץ עשרות פעילים נגד ביקורו של דוטרטה בישראל.
ביוני 2019 השתתפה משלחת מהפיליפינים בתערוכת הנשק ISDEF בתל-אביב.

יצוא נשק מישראל
פרטי הישראלים והחברות הישראליות בעלי רשיונות ייצוא ביטחוני לפיליפינים אינם פומביים או ידועים לציבור. למרות הטענות הישראליות כי מדובר במידע סודי שלא ניתן לגלותו, פרטים רבים על הייצוא הביטחוני הישראלי פורסמו בפיליפינים ע"י משרד הביטחון, זרועות הביטחון וסוכנות הידיעות הממשלתית.
שנת מכירה | סוג הנשק | יצרן | שנת אספקה |
---|---|---|---|
2001 | 2 מל"טים מסוג Blue Horizon 2 | ככל הנראה נשלח דרך סינגפור | 2001 |
12 מערכות מכ"ם בקרת אש למטוסי קרב מסוג EL/M-2032 | התעשייה האווירית לישראל | 2014 | |
2014 | 4 נגמ"שי מרכבה | חיל הטכנולוגיה והאחזקה | 2015 |
2015 | 3 מערכות מכ"ם מסוג EL/M-2238 STAR לשימוש על-גבי כלי שיט | התעשייה האווירית לישראל | 2015 |
2015 | 12 תותחי הוביצר M-68/M-71 155 מ"מ (יד שנייה מחודשים) | סולתם מערכות / אלביט מערכות | 2017 |
2016 | 10 טילים נגד טנקים מסוג Spike-ER (דורבן) | רפאל | 2017 |
טילים נגד טנקים מסוג Spike-NLOS | רפאל | 2016 |
מתוך https://www.sipri.org/databases/armstransfers
ב-2013 דיווחה התקשורת הפיליפינית על רכישה של מערכות טילי קרקע-אוויר מרפאל ותעש מערכות על-ידי מחלקת ההגנה הלאומית של הפיליפינים Department of National Defense.
ביוני 2014, זכתה אלביט מערכות בחוזה של 20 מליון דולר לשדרוג נגמ"שים לצבא הפיליפיני. לדברי אלביט, מדובר בחוזה הראשון שזכתה בו במדינה. לפי דיווחים אחרים, גם באפריל 2014 זכתה אלביט מערכות בחוזה לספק לצבא הפיליפיני ארטילריה בשווי של למעלה מ-8 מיליון דולר.
בפברואר 2016 זכתה רפאל בחוזה לספק שלוש מערכות של מערכות מקלע (machine gun systems) מופעלות מרחוק יחד עם טילי ספייק, לחיל הים הפיליפיני.
באוגוסט 2016 חיל הים הפיליפיני הגיש בקשה למספנות ישראל, בבקשה להצעה ל-6 ספינות קרב מהירות וחמושות (Fast Attack Crafts). מקורות המעורבים בפרויקט דיווחו כי מספנות ישראל, בסיוע משרד הביטחון, הציעו את ספינות שלדג MK – ספינות סיור ותקיפה מהירות שפותחו במספנות ישראל, ומסוגלות לשאת נשק רב. הסירות צפויות להיות חמושות עם תחנת נשק להפעלה מרחוק עבור אקדחי 25 מ"מ, וטילי קרקע-קרקע קטנים. כחלק מההצעה החברה סיפקה גם תמיכה לוגיסטית למספר שנים. לפי הפרסומים, דוטרטה התעניין בנשק החדש בכדי להגביר את היכולות להילחם באיומים פנימיים כמו מרד, טרור, ומשלוחי סמים וכחלק מתוכנית האבטחה הכוללת שלו לחימוש מחדש של כוחות הביטחון.
בפברואר 2017 משרד הביטחון בפיליפינים פרסם כי נרכשו 1,190 ערכות ציוד מגן מישראל.
באפריל 2017 חברת נשק בפיליפינים פרסמה תמונות של שוטרים בעיר קזון (Quezon) משתמשים ברובים מדגם תבור.
באוגוסט 2017 סוכנות הידיעות הממשלתית הפיליפינית, פרסמה כי משטרת דבאו קיבלה 12 רובים מדגם גלבוע.
בדצמבר 2017 חברת אמתן כרמיאל בע"מ ותעשיות נשק לישראל (IWI, לשעבר תעש) זכו במכרזים לאספקת אלפי רובי סער למשטרה הפיליפינית. שתי החברות השתתפו במכרז גדול לאספקת 8,170 הרובים, הנפוצים בשימוש על-ידי הצבא הפיליפיני והמשטרה.
בפברואר 2018 המשטרה הפיליפינית פרסמה הודעה על זכייה במכרז בשווי של כמיליון דולר של חברת IWI שתספק 1,920 אקדחי 'מצדה' בקוטר 9 מ"מ למשטרה הפיליפינית. את האספקה בפועל תעשה חברה מקומית בשם R.Espineli Trading, שסיפקה גם את רובי ה-Tavor X-95 (בעברית מיקרו-תבור X-95) תוצרת IWI למשטרה המקומית.

בפברואר 2018 פרסמה משטרת הפיליפינים תמונות של נשק שרכשה בכדי ליישם את המדיניות של דוטרטה. בין היתר, פורסמו תמונות של מקלעי נגב שהוטבעו על גביהם ראשי התיבות PNP (Philippines National Police).


באפריל 2018 סוכנות הידיעות הממשלתית הפיליפינית פרסמה כי היחידה למאבק בסמים רכשה 560 רובים מדגם גליל. במאי 2018 המשלוחים הראשונים של רובים אוטומטיים מסוג Mz-4p תוצרת אמתן ורובי גליל אייס תוצרת IWI כבר הגיעו לפיליפינים. אמתן כרמיאל, Emtan, חברה ישראלית בעלת מפעל בכרמיאל המתמחה בייצור חלקי כלי נשק סיפקה משלוח ראשון של 698 רובי Mz-4p ו-4,933 רובים נוספים עתידים להגיע ב-2018.
באוגוסט 2018 סוכנות הידיעות הממשלתית הפיליפינית פרסמה כי המשטרה רכשה וקיבלה 8,170 רובם מדגם גליל אייס, 4,933 רובים מדגם Emtan (MZ-4) , 1,920 אקדחים מדגם מצדה, ו-551 מקלעי נגב אשר נועדו ללחימה בשטח בנוי.
במאי 2018 פורסם כי חברת בת מחטיבת הסייבר של אלביט מערכות בשם "סייברביט", תמכור ממוצריה לחברה פיליפינית בשםPLDT המספקת שרותי אבטחת מידע לגופי ענק וחברות ציבוריות וממשלתיות. את תהליך הטמעת המוצר במערכת תבצע חברת AOA מהונג קונג שבבעלות איש העסקים הישראלי משה אשכנזי. על פי הודעת החברות היקפו הכולל של הפרויקט עומד על כ-5 מיליון דולר.
בספטמבר 2018 סוכנות הידיעות הממשלתית הפיליפינית פרסמה את דברי שר הביטחון הפיליפיני, לפיהם מדינת ישראל הציעה לפיליפינים לרכוש ממנה ציוד צבאי נוסף, בנוסף על מל"טים, מערכות רדאר, ואפודי מגן שכבר נרכשו ממנה.
בדצמבר 2018 פורסם בעיתון כלכליסט כי משטרת פיליפינים תרכוש 16 כלי רכב ממוגנים מסוג "אמיר" של חברת Gaia Automotive Industries הישראלית ב-40 מיליון ש"ח.
בפברואר 2019 הצבא הפיליפיני רכש נגמ"שי מרגמות ומערכת ניהול קרב מאלביט, בעסקה בין משרד הביטחון הפיליפיני למשרד הביטחון הישראלי, בשווי של למעלה מ-20 מיליון דולר. במסגרת העסקה אלביט תספק לצבא הפיליפינים 15 נגמש"ים מסוג M113 עם מרגמות מסוג Cardom. העסקה כוללת גם שדרוג של חמישה נגמ"שי מרגמות קיימים, התקנת מערכת ניהול קרב של אלביט על כלל הנגמ"שים והתקנת עמדת נשק של אלביט על 44 נגמ"שים. אספקת הנשק צפויה עד סוף 2020.
באפריל 2019 קיבל הצבא הפיליפיני משלוח ראשון של חמישה נגמ"שים משוריינים ששודרגו על-ידי חברת אלביט מערכות. על הנגמ"שים הותקנו מערכות נשק הנשלט מרחוק (Remote Controlled Weapon Stations, RCWS) בשם "דרקון". המשלוח הוא חלק מחוזה בשווי 20.5 מיליון דולר בין משרד ההגנה הפיליפיני ואלביט. החוזה כולל 44 נגמ"שים מסוג זה וחמישה נגמ"שים עליהם יותקנו נושאי מרגמה מסוג "קשת" (Cardom) של סולתם מערכות.
הכשרות ואימונים לכוחות הבטחון
על-פי דו"ח של מפכ"ל המשטרה בפיליפינים, לשנים 2017-2016 ,נציגים של המשטרה נשלחו ללמוד מחוץ למדינה את ה"מודל הישראלי" למאבק בסמים:
“20 personnel are currently undertaking nine foreign sponsored training programs that include the Postgraduate Education Program on Policing, Comprehensive Drug Control Strategy – Israel’s Model…”
"כיום, 20 אנשי צוות לוקחים חלק ב-9 תוכניות הכשרה בחסות מדינות זרות, שכוללות תוכנית לימודים לתואר ראשון בנושא שיטור, אסטרטגיה לבקרת סמים מקיפה – המודל הישראלי…"

ביולי 2019 פורסם כי כוחות של הצבא הישראלי אימנו לראשונה חיילים בצבא הפיליפינים. משלחת של הצבא הישראלי בראשות תת-אלוף דן גולדפוס, מפקד חטיבת הנח"ל, ערכה במשך שבועיים אימונים ל-175 קציני יחידות עילית בצבא הפיליפיני מצפון למנילה.

עתירות
בנובמבר 2018 הוגשה בקשה דחופה למשרד הביטחון לעצור את הייצוא הביטחוני ולהימנע מלאשר רישיונות ייצוא חדשים לפיליפינים, על-מנת למנוע השתתפות ישראלים בפשעים שמבצעים כוחות הביטחון שם במסגרת "המלחמה בסמים".
בבקשה נכתב לראשת אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני, רחלי חן, שאחראית על מתן רישיונות הייצוא, כדלקמן:
"… מאחר שצפוי כי במוקדם או במאוחר ייקבע ע"י הקהילה הבין-לאומית והאו"ם, שדוטרטה וכוחות הביטחון שלו מבצעים במסגרת "המלחמה בסמים" פשעים נגד האנושות – ובכל מקרה מדובר בהפרות חמורות ביותר של החוק הבין-לאומי ושל זכויות האדם והאזרח הבסיסיות בפיליפינים – הינך מתבקשת להפעיל את סמכותך במסגרת הוראת סעיף 9 לחוק הפיקוח על ייצוא ביטחוני, תשס"ז-2007, ולהקפיא או לבטל את כל רישיונות הייצוא הביטחוני לפיליפינים, וכן להימנע מלאשר רישיונות חדשים."
מעבר לשאלת חוקיות המשך הייצוא הביטחוני הישראלי לפיליפינים, המוסר והשכל הישר קובעים כי לא ייתכן שנשק ישראלי ישמש כדי להוציא להורג המוני עניים בשכונות עוני ברחבי הפיליפינים.
קישור לעתירה
ידיעה במעריב על העתירה
קריאה נוספת
- נשק ישראלי בשירות המלחמה בסמים מגזין קנאביס, אוגוסט 2018
- מפגינים מול פגישת ריבלין-דוטרטה: לא לסחר בנשק עם רוצח אזרחים שיחה מקומית, ספטמבר 2018
- המלחמה בסמים בפיליפינים והנשק הישראלי המקום הכי חם בגיהנום, דצמבר 2016
- לידיעת הילדים המגורשים: בפיליפינים תבור זה שם של רובה, עו"ד איתי מק, שיחה מקומית, אוגוסט 2019