דרום סודאן 2017

עתירה לבג"ץ: לפתוח בחקירה פלילית נגד ישראלים המעורבים בייצוא נשק לדרום סודאן, מאי 2017

עו"ד איתי מק כותב ב-4.5.2017

הבוקר הוגשה עתירה לבג"צ (3684/17) יחד עם 53 פעילות ופעילי זכויות אדם, בדרישה להורות על פתיחת חקירה פלילית בגין סיוע לפשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה, נגד סוחרי נשק ישראלים שייצאו רובי גליל אייס לדרום סודן, וכן נגד הגורמים במשרדי החוץ והביטחון בישראל שאישרו את הייצוא.

העתירה הוגשה על רקע הקביעה בדו"ח מועצת הביטחון של האו"ם, כי בעסקה שתווכה ע"י ראש השב"כ הדרום סודני, תוך עקיפת המנגנונים הפורמליים בדרום סודן לרכישת נשק, נרכשו בשנת 2013 מישראל רובי גליל אייס, אשר נמסרו למיליציה של הממשלה, הקרויה "Mathiang Anyoor", והתאמנה בחווה הפרטית של הנשיא הדרום סודני. הרובים שימשו את המיליציה לטבח בבני שבט הנואר בדצמבר 2013 בבירה ג'ובה, טבח המסמל את פרוץ מלחמת האזרחים בדרום סודן.

הגורמים במשרדי החוץ והביטחון בישראל, היו אמורים לדעת מראש את הסיכון שהם לוקחים על עצמם באישור עסקה מפוקפקת של ייצוא רובים, בתיווך ראש השב"כ הדרום סודני, שנועדו למיליציה שהתאמנה בחווה של הנשיא – האם יש עובד אחד במשרדי החוץ והביטחון שנשמע לו סביר כי נשיא של מדינה מזמין "בהזמנה פרטית" רובים למיליציה "פרטית" שלו? האם לעובד אחד במשרדי החוץ והביטחון נשמע הגיוני ונורמלי שראש שב"כ של מדינה מתאם בעצמו עסקה לרכישת רובים למיליציה?

המשבר בדרום סודן לא החל ב-15 לדצמבר 2013, אלא זמן רב קודם לכן. בכל אותה העת, התקיים אמברגו נשק של האיחוד האירופאי על דרום סודן. עצם הגיוס וההכשרה של המיליציה "Mathiang Anyoor", היה צריך להדליק "נורות אדומות". במדינות מתוקנות לא נהוג שהנשיא מכשיר בחווה שלו מיליציה פרטית, ובכלל שיש לנשיא מיליציה מחוץ לכוחות הביטחון הפורמליים.

פניה ראשונה נשלחה ליועמ"ש לממשלה ולפרקליט המדינה בינואר 2016. למרבה הצער, הם בחרו להתעלם מהפנייה, ובזמן שהם "יושבים על הגדר", על-פי הדיווחים אותה המיליציה משתתפת כיום בטיהור האתני ובפשעים נגד האנושות בדרום ובמרכז המדינה. מאחר שרובי גליל אייס אינם עשויים מחומר מתכלה, יש להניח כי למרבה הצער, שוב נשק ישראלי ישמש לרצח עם.

קישור לעתירה
כתבה של העיתונאית גילי כהן בהארץ
8/10/17- המדינה הודיעה לבג"צ כי אין ראיה לפלילים בייצוא נשק מישראל לדרום סודאן