הכשרות ישראליות לכוחות משטרה בארה"ב

מאז תחילת שנות האלפיים נציגי רשויות אכיפת חוק אמריקאים משתתפים בהכשרות ביטחוניות בישראל. מפקדי משטרה, סוכני FBI, סוכני CIA (סוכנות הביון המרכזית), שוטרי ICE (משטרת ההגירה) ומנהלי ביטחון ברשויות שונות מגיעים מארה"ב כדי ללמוד על גישות של הצבא וכוחות הביטחון הישראלים לאיסוף מודיעין, אבטחת גבולות, הפעלת מחסומים ותיאום עם כלי תקשורת, ונפגשים עם גורמים בכירים במשטרה ובצבא הישראלי, בשב"כ ובמשרד הביטחון. מאות גורמי אכיפת חוק אמריקאים מרחבי ארה"ב נוסעים לישראל להכשרות כאלה, ואלפים נוספים משתתפים בכנסים ביטחוניים ובסדנאות עם אנשי כוחות ביטחון ישראלים בארצות הברית.

תוכניות הכשרה אלה מאפשרות העברה של פרקטיקות וטכנולוגיות שיטור בין רשויות אכיפת החוק האמריקאים לבין סוכנויות הצבא, המשטרה והמודיעין הישראליות.

דו"ח של ארגון קול יהודי לשלום (Jewish Voice for Peace) בוחן כיצד שיתוף פעולה עם כוחות ביטחון ישראלים מביאים למיליטריזציה של מדיניות ושל פרקטיקות של רשויות אכיפת החוק בארה"ב. הדו"ח בשם "Deadly Exchange" מבוסס על עשרות בקשות לחופש המידע שהניבו מאות מסמכים, ראיונות בלעדיים עם אנשי כוחות ביטחון אמריקאים וישראלים, ומחקר אקדמי ותקשורתי באנגלית, ערבית ועברית.

בעוד שההכשרות בישראל מוצגות כהזדמנות לרשויות אכיפת החוק האמריקאים ללמוד אסטרטגיות שיטור מדמוקרטיה בעלת ניסיון במלחמה בטרור, למעשה מדובר בהכשרות של כוח כובש השולט באוכלוסייה שנשללות ממנה זכויות אדם ואזרח. עם שובם לארה"ב, נציגי אכיפת החוק האמריקניים מיישמים פרקטיקות גזעניות ואלימות שנלמדו מהשימוש של ישראל. ההכשרות יוצרות בסיס לחיזוק תמיכה במודל ביטחוני משותף לישראל וארה"ב המצדיק הפרות בוטות של זכויות אדם ואזרח, ביניהן:

  • דיכוי הפגנות באמצעות שימוש בכוח – התייחסות למפגינים כלוחמי אויב
  • חיזוק והצדקת פרקטיקות של אפיון גזעי – סימון אנשים שחורים וכהי עור כחשודים, במיוחד כאלה ממוצא ערבי ואו מוסלמים
  • החדרה של לוגיקה ביטחונית צבאית לתחום האזרחי
  • הרחבת הפיקוח והמעקב (surveillance) במקומות ציבוריים ובאינטרנט
  • שליטה בסיקור התקשורתי של אלימות המדינה

נביא לדוגמה שניים ממקרי הבוחן בהם עוסק הדו"ח:

תוכנית SPOT (Screening Passengers by Observation Techniques)

במהלך הכשרה משטרתית בישראל ביקר מפכ"ל משטרת בוסטון בשדה התעופה בן גוריון בתל אביב, שם נודע לו על תהליך סינון הנוסעים של ישראל הכולל אפיון גזעי ואתני של הנוסעים. זמן קצר לאחר מכן, נמל התעופה Logan בבוסטון הפך לשדה התעופה האמריקני הראשון שיישם את תוכניתSPOT – Screening Passengers by Observation Techniques, בהשראת ישראל. מספר שנים לאחר מכן, התוכנית ספגה ביקורת רבה על היותה לא יעילה ובזבזנית ועל שאיפשרה אפיון גזעי בשדות תעופה ברחבי ארה"ב.

"הבואש"

נשק הבואש הוא נוזל בעל ריח רע, שמותז בלחץ גבוה על מפגינים ונועד להיצמד לגוף למשך ימים רבים. הנוזל בעל ריח כבד יכול לגרום לבחילות, גירוי בעור וכאב בעיניים. הנוזל פותח על-ידי משטרת ישראל ומיוצר על-ידי חברת Odortec הישראלית, ומשמש כאמצעי לפיזור הפגנות. בהתבסס על יעילותו המוכחת כנגד הפגנות פלסטיניות – בפרט בהפגנות בכפרי הגדה המערבית נגד גדר ההפרדה – החלה החברה Mistral Security האמריקאית למכור את הבואש למחלקות משטרה אמריקאיות, ביניהן משטרת סנט לואיס, לאחר ההפגנות בפרגוסון, מיזורי ב-2014.

מי מממן את ההכשרות?

ההכשרות מאורגנות וממומנות על-ידי סוכנויות ממשלתיות אמריקאיות וישראליות, חברות פרטיות, וגם גופים לא-ממשלתיים וארגונים ללא מטרות רווח. ארגונים יהודיים יוזמים הרבה מההכשרות, ביניהם הליגה נגד השמצה (ADL) המכון היהודי לביטחון לאומי של אמריקה (JINSA), הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה ותגלית.

בסמוך לפרסום הדו"ח, (RAIA (Researching the American Israeli Alliance יצרו מנוע חיפוש הממפה הדרכות ישראליות של משטרה ורשויות אכיפת חוק ברחבי ארה"ב. האתר Palestine is Here מציג מאגר מידע העוקב אחר קשרים בין הצבא הישראלי לרשויות שלטון מקומיות בארה"ב למחלקות משטרה, תאגידים ומוסדות אקדמיים וקורא לסיים את שיתוף הפעולה המשטרתי של ארה"ב וישראל.

מאז הקמתה בשנת 2002, תוכנית ההכשרות LEEP - Law Enforcement Exchange Program של JINSA מביאה לישראל קבוצות של בכירים ברשויות אכיפת החוק האמריקאיות
מאז הקמתה בשנת 2002, תוכנית ההכשרות LEEP – Law Enforcement Exchange Program של JINSA מביאה לישראל קבוצות של בכירים ברשויות אכיפת החוק האמריקאיות

קריאה נוספת

End the #DeadlyExchange, וידאו של Jewish Voice for Peace
End the #DeadlyExchange, וידאו של Jewish Voice for Peace