פרסום זה הינו חלק מקמפיין "שמונה ימים" של חנוכה 2016. לקריאה במקום הכי חם בגיהנום לחצו כאן.
מי בעצם מפקח על הסחר בנשק הישראלי?
ישראל מדורגת במקום השישי בעולם בייצוא נשק ותוצרת בטחונית והיא הראשונה בדירוג ייצוא בטחוני ביחס לתמ"ג. הסיבה שמדינה קטנה כמו ישראל מסוגלת להתחרות במעצמות כלכליות כארה"ב, ספרד, יפן, בריטניה או רוסיה על יצור ומכירת ציוד צבאי קשורה לנסיון שצה"ל והתעשיות הצבאיות רכשו במהלך שנים של ניהול ושליטה יום-יומית באוכלוסייה אזרחיות בגדה המערבית וברצועת עזה, זאת בנוסף למלחמות עם המדינות השכנות. למרות שהתעשיות הצבאיות מייצרות רווחים רבים למדינת ישראל, לא קיימת מערכת שקופה או מוסדרת של פיקוח היצוא הבטחוני. בהיעדר פיקוח על יצור של נשק, כלי לחימה, טכנולוגיה או אימונים צבאיים, אלה עלולים להגיע למדינות שיש עליהם אמברגו או לידיים לא רצויות.
המידע אודות מדינות היעד הסופי של היצוא הצבאי, כמו זהותם של העוסקים ביצוא, בשיווק ובתיווך, מוסתר מהציבור. ישראל גם איננה מדווחת בכנות למנגנון האו"ם הממונה על פיקוח עולמי על הסחר בנשק ואיננה חתומה על אמנות בינלאומיות בנושא.
בשנת 2007 נחקק חוק הפיקוח על ייצוא ביטחוני, אשר נועד להסדיר את הייצוא של נשק ישראלי ולמנוע את הגעתו לידיים לא רצויות. על יישום חוק הפיקוח מוסמכים מנכ"ל משרד הביטחון או ראש האגף לפיקוח על הייצוא הביטחוני (אפ"י). תפקידיו וסמכויותיו של אפ"י כוללים רישום יצואנים במרשם הייצוא הביטחוני, מתן רישיונות שיווק ורישיונות ייצוא, הדרכת יצואנים ואכיפת החוק. פעמים רבות אפ"י מפקח על עסקאות אשר עלולות לפגוע באינטרסים של ישראל מול שותפיה האסטרטגיים (כמו ארה"ב) אך לא כשנשק עלול להגיע לידיים מפרות זכויות אדם.
הבעיות עם חוק הפיקוח מצוינות כמה שנים ברציפות בדו"ח מבקר המדינה. הטענות המרכזיות של המבקר הן שמשרד הביטחון לא דורש את הדיווחים האמורים מהיצואנים ורוב פעולות האכיפה של אפ"י נעשות רק בתגובה למידע המתקבל מגורמים שונים על הפרה של החוק ולא באופן שוטף כפי שקובע חוק הפיקוח. בנוסף, אפ"י מעביר למנהל המכס נתונים חלקיים בלבד מרישיונות הייצוא שאושרו, באופן שלא מאפשר למנהל המכס למלא את תפקידו באופן מיטבי. כמו כן אין כוח אדם מקצועי עם ידע טכני רלוונטי מתאים באפ"י ובמנהל המכס שיכול לבדוק את תכולת המשלוחים ולהתאים אותם למסמכי הייצור. ישנם רק שלושה עובדים האחראים על אכיפת החוק בנוגע ל-6,800 יצואנים וכ-1,000 חברות הרשומים במרשם הייצוא הביטחוני, וכ-400,000 רישיונות שיווק וייצוא. שלושת העובדים גם אחראים על אכיפת החוק בנוגע לכל אותם ישראלים וחברות ישראליות שפועלים ללא רישיון.
ההתנהלות הקלוקלת על הפיקוח היא המחיר שמשלמים אזרחי המדינה על מה שנעשה בשמם. כמו כן מתקיימת פגיעה חמורה בשלטון הדמוקרטי כאשר משרד הביטחון נותן לאזרחים ולחברות לייצא נשק קטלני בזמן שלא מתקיים שום פיקוח בנושא, לא של הממשלה ולא של האזרחים.
הצעה לפעולה:
פנו לאפ"י (אגף פיקוח הייצוא) והזכירו להם את תפקידם ואת חשיבות הפיקוח על הנשק- שלחו להם את אחת מהתמונות והכתבות שבתגובות במייל: api_outreach@mod.gov.il. כתבו בשורת הנושא במייל- "פיקוח אמיתי נדרש! מנעו הגעת נשק ישראלי לידיים של מפירי זכויות אדם!".